فهرست مطالب

War and Public Health - Volume:12 Issue: 48, 2020

Iranian Journal of War and Public Health
Volume:12 Issue: 48, 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا عابد، زهره رئیسی، حسن رضایی جمالویی*، Shirin انصاری شهیدی صفحات 141-147
    اهداف

    آسیب نخاعی تاثیرات گستردهای بر سلامت جسمی و روانی افراد دارد. هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی مداخله شایستگی هیجانی برکینگ بر خودتنظیمی هیجانی در شماری از جانبازان دچار آسیب نخاعی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش نیمهتجربی حاضر در در ماه های آذر و دی سال 1398 روی کل جانبازان مرد دچار آسیب نخاعی استان اصفهان (264 نفر)، انجام شد. در ابتدا به صورت نمونه گیری هدفمند و با استفاده از پرسشنامه مهارتهای تنظیم هیجانی به عنوان ابزار غربالگری و همچنین بهعنوان پیشآزمون، 31 جانباز دچار ضعف در این مولفه مشخص شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (16 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. از پرسشنامه مهارتهای تنظیم هیجانی برکینگ استفاده شد. مداخله با استفاده از روش آموزش یکپارچه شایستگی هیجانی در 7 جلسه یکساعته به صورت گروه های مجزا انجام شد. پس از پایان مداخله، پسآزمون گرفته شد و پیگیری نیز یک بعد از پس آزمون انجام شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار 23 SPSS و با روش مانکوا و تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر بررسی شدند.

    یافته ها

    در تمامی مولفه های پرسشنامه مهارتهای تنظیم هیجانی، تفاوت میان نمرات پیش آزمون و پس آزمون معنادار بود (05/0≤p) که این یافته بیانگر اثربخشی مداخله تنظیم هیجانی بر بهبود خودتنظیمی هیجانی جانبازان دچار آسیب نخاعی بود و همچنین تفاوت معناداری میان نمره پس آزمون و پیگیری مشاهده نشد (05/0≥p) این نتیجه نیز بیانگر استمرار و ثبات یافته ها تا مر حله پیگیری بود.

    نتیجه گیری

    مداخله شایستگی هیجانی برکینگ، میتواند مداخله ای اثربخش در بهبود خودتنظیمی هیجانی جانبازان دچار آسیب نخاعی باشد.

    کلیدواژگان: آسیب نخاعی، مداخله شایستگی هیجانی برکینگ، خودتنظیمی هیجانی
  • والیه مظفری، شهره قربان شیروی*، عبدالله شفیع آبادی صفحات 149-155
    اهداف

    همسران جانبازان اعصاب و روان به دلیل شرایط خاص همسران خود در معرض آسیبهای روانشناختی مختلفی هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچ هنگر بر نظمجویی شناختی هیجان و تاب آوری روانشناختی همسران جانبازان انجام شد.

    ابزار و روش ها

    پژوهش نیمه تجربی حاضر با پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل روی همسران جانبازان اعصاب و روان شهر تهران انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه در بازه زمانی خرداد تا مهرماه 1399 با مراجعه به مرکز درمانی منطقه 4 جانبازان اعصاب و روان و پخش فرمهای داوطلبانه در بین همسران جانبازان، 30 همسر جانباز از بین افراد داوطلب انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند. از پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان و مقیاس تاب آوری برای جمع آوری داده ها استفاده شد. گروه آزمایش، درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 90 دقیقه ای به صورت هفته ای یک جلسه دریافت نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 23 SPSS و با تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین نمرات نظمجویی شناختی هیجان و ابعاد آن و تاب آور ی روانشناختی همسران جانبازان در گروه آزمایش افزایش یافت. 57 %تغییرات مولفه نظم جویی شناختی هیجان (62/31=F؛ 0001/0=p ،(52 %تغییرات مولفه بازداری بعد تغییرات% 37 ،(p=0/0001 ؛F=26/05) روانشناختی تاب آوری هیجانی (21/13=F؛ 001/0=p) و 49 %تغییرات بعد ارزیابی مجدد شناختی (45/21=F؛ 0001/0=p (همسران جانبازان با پیاده سازی درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر تبیین شد.

    نتیجهگیری

    درمان فراتشخیصی یکپارچه میتواند به عنوان یک درمان کارآمد برای بهبود نظم جویی شناختی هیجان و تاب آوری روانشناختی همسران جانبازان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تاب آوری روانشناختی، درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر، نظم جویی شناختی هیجان، همسران جانبازان
  • علی اصغر اصغرنژاد فرید*، مرجان دخت میرمحمدعلی، حسن احدی، علی نصیری صفحات 157-164
    اهداف

    اختلالات روانی مشکلی شایع در رزمندگان، جانبازان و خانواده های آنان است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان شناختی-رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نیازهای روانی-اجتماعی جانبازان بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمهتجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل در کلیه جانبازان اعصاب و روان شهر تهران در سال 1397 انجام شد. 30 جانباز اعصاب و روان به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (هر کدام 10 نفر) و کنترل (10 نفر) گمارده شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های نیازهای بنیادی روانشناختی، استرس پس از ضربه و پذیرش و عمل گردآوری شدند. جلسه های درمان شناختی-رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای گروه های آزمایش طی 10 جلسه، هفته ای 2 بار و در هر جلسه به مدت 90 دقیقه برگزار شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 24 SPSS و آزمونهای آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره و آزمون T مستقل انجام شد.

    یافته ها

    درمان شناختی-رفتاری، توانست تاثیر معناداری بر نیازهای بنیادی روانشناختی و مولفه های آن در جانبازان داشته باشد و افزایش ظرفیت نیازهای بنیادی را در جانبازان تحت درمان شناختی-رفتاری نسبت به گروه کنترل سبب شود. همچنین درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قادر بود تاثیر معناداری بر نیازهای بنیادی روانشناختی و مولفه خودمختاری و شایستگی جانبازان داشته باشد (05/0<p) ما این تاثیر بر مولفه ارتباط با دیگران معنادار نبود (05/0>p).

    نتیجهگیری

    درمان شناختی-رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نیازهای بنیادین روانشناختی جانبازان تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: نیازهای روانی، جانبازان، درمان شناختی-رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش وتعهد
  • منیژه تقوی*، کیانوش هاشمیان، جعفر بوالهری صفحات 165-172
    لهداف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثر دو مداخله معنوی-مذهبی و امیددرمانی در کاهش استرس، اضطراب و افسردگی همسران جانبازان مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش شبه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بر همسران جانبازان مراجع کننده به بیمارستان روانپزشکی صدر تهران از سال 1382 تا 1395 انجام شد. نمونه ها به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل (هر گروه 17 نفر) قرار گرفتند. داده ها با استفاده از مقیاس استرس پس از ضربه ثانویه و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس جمع آوری شدند. گروه آزمایشی 1 و 2 طی 8 جلسه در 3 روز هفته تحت آموزش قرار گرفتند. یک هفته پس از پایان جلسات آموزشی، پس آزمون برای دو گروه آزمایشی و گروه کنترل اجرا شد. پس از گذشت 3 ماه از پایان دوره آموزشی، مشارکت کنندگان مورد برای پیگیری تداوم اثر آموزش، مجددا آزمون قرار گرفتند. برای مقایسه اثربخشی میانگینهای 3 گروه تحقیق از طرح ترکیبی دوراهه تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد.

    یافته ها

    دو مداخله معنوی-مذهبی و امیددرمانی در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری استرس، اضطراب و افسردگی آزمودنیها را کاهش دادند و همچنین اثرات پس از 3 ماه پیگیری پایدار بودند (01/0<p) این در حالی است که در مقایسه با گروه کنترل، بین اثربخشی این دو مداخله در کاهش استرس، اضطراب و افسردگی همسران جانبازان تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0>p).

    نتیجهگیری

    دو روش مداخله معنوی-مذهبی و امیددرمانی به عنوان مداخلات تعاملی در کاهش استرس، اضطراب و افسردگی همسران جانبازان مبتلا به استرس پس از ضربه موثرند و تفاوتی ندارند.

    کلیدواژگان: معنویت، مذهب، امید، استرس روانشناختی، اضطراب، افسردگی
  • سیمین بشر دوست*، پروانه باقری متین صفحات 173-179

    اهداف:

     هدف از پژوهش حاضر شناسایی تفاوت بخشودگی بین فردی و تمایزیافتگی خود در همسران جانبازان و همسران غیرجانبازان بود. 

     ابزار و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات غیرآزمایشی است و به روش علی- مقایسه ای در کلیه همسران جانبازان 25 %مراجعه کننده به بنیاد شهید و امور ایثارگران دماوند و همسران غیرجانبازان ساکن شهرستان دماوند در سال 1399 انجام شد. تعداد 80 نفر (40 نفر همسران جانبازان و 40 نفر همسران غیرجانبازان) به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس تمایزیافتگی خود و مقیاس بخشودگی بین فردی بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیری در نرم افزار 20 SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    بین دو گروه همسران جانبازان و غیرجانبازان در مولفه جایگاه من از متغیر تمایزیافتگی خود تفاوت معنی دار وجود داشت (05/0<p) ولی برای مولفه های واکنش پذیری عاطفی، گسلش عاطفی و هم آمیختگی با دیگران تفاوت معنیداری دیده نشد (05/0>p) همچنین در مولفه های ارتباط مجدد و کنترل انتقام جویی، کنترل رنج و درک و فهم واقع بینانه از متغیر بخشودگی بین فردی تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0>p).

    نتیجهگیری

    همسران جانبازان در خصوص حفظ فردیت و استقلال خود در روابط صمیمانه با دیگران و همچنین تعادل بین عقل و هیجان، نسبت به همسران غیرجانبازان از توانایی بیشتری برخوردارند.

    کلیدواژگان: بخشودگی بین فردی، تمایزیافتگی خود، همسران جانبازان، همسران غیرجانبازان
  • امیر آبادیان، سمیه رباط میلی* صفحات 181-188
    اهداف

    جنگ پیامدهای روانی و رفتاری متعددی برای فرد جانباز و دیگر اعضای خانواده او به همراه دارد. عوامل بسیاری از جمله هوش اخلاقی در برابر آسیب روانی این خانواده ها نقش محافظت کننده بر عهده دارند. هدف این پژوهش طراحی و اعتباریابی ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه هوش اخلاقی برای نوجوانان فرزند ایثارگر بود.

    ابزار و روش ها

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی با رویکرد آزمونسازی است. نمونه ای به حجم 325 نفر از فرزندان نوجوان دختر و پسر 14 تا 18 سال ایثارگران ساکن تهران در سال 1398 که در مدارس دوره متوسطه اول و دوم مشغول به تحصیل بودند با استفاده از روش در دسترس از مناطق 2 و 5 انتخاب شدند. سپس از هر کدام از آن مناطق، 4 مدرسه (2 مدرسه دخترانه و 2 مدرسه پسرانه) به شیوه تصادفی ساده انتخاب شد و در نهایت دانش آموزان 14 کلاس به پرسشنامه هوش اخلاقی طراحیشده و خودشکوفایی مزلو پاسخ دادند. از تحلیل عاملی اکتشافی، ضریب آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی پیرسون برای طراحی و اعتباریابی ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار 21 SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    به منظور استخراج عاملهای زیربنایی پرسشنامه هوش اخلاقی 70گویهای، شاخص کایسر-میر-اولیکن (KMO) برابر با 858/0 و شاخص کرویت بارتلت برابر با 51/7208 و به لحاظ آماری در سطح 01/0 معنیدار بود. براساس اشتراک معانی گویه ها، مولفه اول "حفظ عزت دیگران"، مولفه دوم "پایبندی به اصول"، مولفه سوم "حساسیت اخلاقی"، مولفه چهارم "خودکارآمدی اخلاقی" و مولفه پنجم "توانمندی ایگو" نامگذاری شدند. براساس نتایج ضرایب آلفای کرونباخ به دست آمده بیشتر از 7/0 برای مولفه ها و ضریب همبستگی مثبت و معنیدار (01/0<p) پرسشنامه پایا و روا بود.

    نتیجهگیری

    مقیاس هوش اخلاقی به عنوان مدلی برای سنجش هوش اخلاقی در فرزندان نوجوانان ایثارگر شهر تهران با توجه به تغییرات اجتماعی-شناختی در جامعه ایرانی ابزاری پایا و روا است.

    کلیدواژگان: هوش، اخلاقی، ایثارگران
  • زهره بیگدلی، طوبی غضنفری، محمد مهدی نقی زاده، ملیحه نصیری، سقراط فقیه زاده * صفحات 189-195
    اهداف

    این مطالعه با هدف تفکیک مصدومان شیمیایی گاز خردل به گروه های مواجه و غیرمواجه با خردل گوگردی با استفاده از تحلیلهای ممیزی کلاسیک و رگرسیون لجستیک دو حالتی و انتخاب بهترین تحلیل انجام شد.

    ابزار و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع همگروهی تاریخی است که از سال 1384 تا 1393 انجام شد. با روش انتخابی براساس فهرست خانوار و نمونه گیری سیستماتیک 284 نفر شامل 216 نفر از شهرستان سردشت به عنوان گروه مواجه و 68 نفر از شهرستان ربط به عنوان گروه شاهد که از همه نظر با گروه مورد همسان سازی شده اند، وارد مطالعه شدند. با استفاده از روش های تحلیل ممیزی کلاسیک و رگرسیون لجستیک، 32 متغیر کمی بررسی شدند و در نهایت این دو روش با استفاده از تحلیل منحنی راک باهم مقایسه شدند. از نرم افزار 21 SPSS برای تجزیه و تحلیل استفاده شد.

    یافته ها

    8 متغیر معنی دار که بیشترین توانایی را در تفکیک گروه ها داشتند (نسبت FVC/FEV1 ،تستوسترون، کلسترول، فسفر، بیلیروبین کونژوگه، شمارش گلبول قرمز خون، هموگلوبین و هماتوکریت)، انتخاب و وارد مدلهای اصلی شدند. با استفاده از منحنی راک نقاط برش متغیرها تعیین شد و مقادیر حساسیت و ویژگی برای تحلیل ممیزی به ترتیب برابر 78 %و 5/77 %و سطح زیرمنحنی آن 2/81 %به دست آمد. در متمایزکردن گروه ها شاخص تستوسترون قویترین متغیر و فاکتور بیلیروبین کونژوگه ضعیفترین متغیر بودند. در مدل رگرسیون لجستیک متغیرهای نسبت FVC/FEV1 ،تستوسترون و فسفر معنی دار بودند (05/0<p .(حساسیت و ویژگی حاصل از این مدل به ترتیب برابر 80 % و 75%، سطح زیر منحنی راک برابر 81/4% و مقدار R2 برابر 0/308% به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در تفکیک مصدومان شیمیایی، روش های تحلیل ممیز ی کلاسیک و رگرسیون لجستیک نتایج همراستا و مشابهی دار ند، اما تحلیل ممیزی به دلیل ارایه تابع تشخیص، مدل مناسبتری است.

    کلیدواژگان: تحلیل ممیز ی، تابع تشخیص، منحنی راک، رگرسیون لجستیک، مصدومان شیمیایی، ایران
  • حامد بهروز، اسماعیل مالکی فر، رضا بهرامی، طلیعه فتحی نیا، حسین محمودی* صفحات 197-205
    اهداف

    آسیبهای اسکلتی-عضلانی میان نظامیان شایع بوده و میتواند بر انجام ماموریتهای آنان تاثیر منفی داشته باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی فراوانی و نوع آسیبهای اسکلتی-عضلانی میان نظامیان انجام شد.

    اطلاعات و روش ها

    این مطالعه بهمنظور بررسی بیماریهای شایع اسکلتی- عضلانی میان نظامیان به صورت مرور سیستماتیک انجام شد. در پایگاه های اطلاعاتی بین المللی PubMed ،ScienceDirect و Scholar Google و پایگاه های داخلی SID ،Magiran و بانک نشریات علوم پزشکی کشور به دو زبان انگلیسی و فارسی از سال 2000 تا ژوین 2020 به جستوجو پرداخته شد.

    یافته ها

    عواملی همچون جنس، سن، نوع نیروی بکارگیرنده و استانداردبودن یا نبودن تمرینات و آموزشها از عوامل تاثیرگذار بر این آسیبها هستند. آسیبهای عضلانی و اسکلتی یکی از مشکلات مهم در نظامیان است که باعث کاهش آمادگی آنان و مانع حضور آنان در محل خدمت میشود. محلهای شایع دچار آسیب دیدگی شامل اندام تحتانی، کمر، اندام فوقانی و شانه ها است. عوامل غیر قابل اصلاح مانند جنسیت، نژاد و قومیت است و عوامل قابل اصلاح مانند آمادگی جسمی، مصرف دارو و عادات رژیم غذایی بوده که میتوانند مورد مداخله قرار گیرند.

    نتیجه گیری

    بروز آسیبهای اسکلتی-عضلانی میان نظامیان امری اجتناب ناپذیر است. لذا تلاش برای رسیدگی سریع و به موقع و کاستن از عوارض این آسیبها امری ضروری بوده که نیاز به برنامه ریزیهای دقیق و شناسایی عوامل و زمینه های ایجاد این آسیبها دارد.

    کلیدواژگان: نظامیان، آسیب، اسکلتی-عضلانی
|
  • M. Abed, Z. Raeisi, H. Rezaei-Jamalouei*, M. Ansari Shahidi Pages 141-147
    Aims

    Spinal cord injury widely affects the physical and mental health of individuals. The present study aimed to investigate the effectiveness of Berking’s emotional competence intervention in the emotional self-regulation of several veterans with spinal cord injury.

    Materials & Methods

    This quasi-experimental study was conducted on all veterans with spinal cord injury in Isfahan in November and December 2019 (whose number was 264 according to the statistics provided by Treatment Deputy of the Martyr and Veterans Affairs Foundation of Isfahan Province). Initially, through purposive sampling and using the Emotion Regulation Skills Questionnaire as a screening instrument and a pre-test, 31 veterans with a deficit in this skill were identified and randomly assigned to experimental (16 individuals) and control (15 individuals) groups. Berking’s Emotion Regulation Skills Questionnaire and demographic information questionnaire were used. The intervention was performed using integrated emotional competence training in 7 one-hour sessions as separate groups. Posttest and one-month follow-up was conducted at the end of the intervention. The data were analyzed by SPSS23 using MANCOVA and repeated-measures analysis of variance (ANOVA).

    Findings

    The difference between pre-test and post-test scores was significant in all components of the Emotional Regulation Skills Questionnaire (p≤0.05), which implies the effectiveness of emotion regulation intervention in improving the emotional self-regulation of the veterans with spinal cord injury; however, no significant difference was found between the post-test and follow-up scores which indicates the continuity and stability of the findings up to the follow-up stage (p≥0.05).

    Conclusion 

    Berking’s emotional competence intervention can be an effective intervention for improving veterans’ emotional self-regulation with spinal cord injury

    Keywords: Spinal Cord Injury, Berking’s Emotional Competence Intervention, Emotional Self-Regulation
  • V. Mozaffari, Sh. Ghorban Shiiroudi*, A. Shafiabadi Pages 149-155
    Aims

    The spouses of psychiatric veterans are exposed to various psychological traumas due to their spouseschr('39') special circumstances. This study aimed to investigate the effectiveness of integrated meta-diagnostic treatment on veteranschr('39') spouseschr('39') cognitive emotion regulation and psychological resilience.

    Materials & Methods

      The present quasi-experimental study was conducted with a pretest-posttest with a control group on the spouses of psychiatric veterans in Tehran. Using the voluntary sampling method from June to September 2016, by referring to the Tehranchr('39')s District 4 Veterans Medical Centers and distributing voluntary forms among the veteranschr('39') spouses, 30 veteran spouses were selected from among the volunteers and randomly selected in experimental groups, and Controls were assigned. Cognitive emotion regulation questionnaire and resilience scale were used to collect data. The experimental group received integrated meta-diagnostic treatment for two and a half months in 10 90-minute sessions, one session per week. Data were analyzed using SPSS 23 statistical software and analysis of covariance.

    Findings

    The mean scores of cognitive regulation of emotion and its dimensions and psychological resilience of veteranschr('39') spouses increased in the experimental group. 57% changes in cognitive emotion regulation component (F=31.62; p=0.0001), 52% changes in psychological resilience component (F=26.05; p=0.0001), 37% changes in emotional inhibition dimension (F=13.21; p=0.001) and 49% changes in the cognitive reassessment dimension (F=21.45; p=0.0001) of veteranschr('39') spouses were explained by implementing integrated meta-diagnostic treatment.

    Conclusion

    Integrated meta-diagnostic therapy can be used as an effective treatment to improve veteranschr('39') spouseschr('39') cognitive emotion regulation and psychological resilience.

    Keywords: Psychological Resilience, Unified Protocol, Emotion Regulation, Veteran’s Wives
  • AA. Asgharnejad Farid*, M. Mirmohammadali, H. Ahadi, A. Nasiri Pages 157-164
    Aims

    Mental disorders are a common problem in combatants, veterans, and their families. This study aimed to evaluate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and treatment based on acceptance and commitment to veterans’ psychosocial needs.

    Materials & Methods 

    This quasi-experimental study was conducted with a pretest-posttest design with a control group in all psychiatric veterans in Tehran in 2018. Thirty psychiatric veterans were purposefully selected and were randomly assigned to two experimental groups (10 people each) and a control group (10 people). Data were collected using the Basic Psychological Needs, Post Traumatic Stress, Acceptance, and Operation Questionnaires. Cognitive-behavioral therapy sessions and acceptance and commitment-based therapy were held in 10 sessions, twice a week, for 90 minutes in each session for the experimental groups. Data were analyzed using SPSS 24 software and multivariate analysis of covariance and independent t-test.

    Findings

    Cognitive-behavioral therapy could significantly affect veterans’ basic psychological needs and their components and increase the capacity of basic needs in veterans undergoing cognitive-behavioral therapy compared to the control group. Also, acceptance and commitment therapy could have a significant effect on the basic psychological needs and the component of autonomy and competence of veterans (p<0.05), but this effect was not significant on the component of communication with others (p>0.05).

    Conclusion

    Cognitive-behavioral therapy and therapy based on acceptance and commitment affect the veterans’ basic psychological needs.

    Keywords: Psychosocial needs, Veterans Cognitive-behavioral therapy, Commitment, acceptance therapy
  • M. Taghavi*, K. Hashemian, J. Bolhari Pages 165-172
    Aims

    The present study aimed to compare the effects of religious-spiritual intervention and hope therapy on reducing stress, anxiety, and depression of spouses of veterans with  the post-traumatic stress disorder (PTSD).

    Materials & Methods

    Using the pretest-posttest design with a control group and follow-up, this quasi-experimental study was conducted among spouses of veterans who had referred to Sadr hospital in Tehran since 2003 to 2016. The participants were randomly assigned into two experimental groups and one control group (each group 17 persons). The data were collected using the Secondary Traumatic Stress Scale (STSS-17) and Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS-21). The experimental groups 1 and 2 were trained three times a week in eight sessions. A week after termination of training sessions, posttest was administered for the two experimental groups and the control group. Three months after termination of training program, participants were tested again to follow up the training effects. To compare the effectiveness of the approaches, two-way multivariate analysis of variance (MANOVA) mixed design was used.

    Findings

    Both religious-spiritual and hope interventions significantly reduced stress, anxiety, and depression of spouses of veterans with PTSD compared to the control group and also the effects have been stable after a three-month follow-up (p<0.01). Whereas, there was no significant difference between the effectiveness of these two interventions on reducing stress, anxiety, and depression of spouses of veterans compared to the control group (p>0.05).

    Conclusion

    The two religious-spiritual and hope approaches are effective as interactive interventions on reducing stress, anxiety, and depression of spouses of veterans with PTSD, and there is no reference between them.

    Keywords: Spirituality, Religion, Hope, Psychological Stress, Anxiety, Depression
  • S. Bashardoust*, P. Bagheri Matin Pages 173-179
    Aims

    This study aimed to identify the differences between interpersonal forgiveness and self-differentiation in veteranschr('39')- and non-veteranschr('39') spouses.

    Instrument & Methods

    The present study is non-experimental and conducted by the causal-comparative method in all the spouses of 25% of the veterans referred to the Damavand Martyrs and Veterans Affairs Foundation, the spouses of non-veterans living in Damavand in 2020. A total of 80 people (40 veteranschr('39') spouses and 40 non-veteranschr('39') spouses) were randomly selected. The research instruments included the self-differentiation scale and interpersonal forgiveness scale. Multivariate analysis of variance in SPSS 20 software was used to analyze the data.

    Findings

    There was a significant difference between the two groups of veterans chr('39')and non-veteranschr('39') spouses in the component of my status from their differentiation variable (p<0.05), but no significant difference was observed for the components of emotional responsiveness, emotional fault, and integration with others (p>0.05). Also, there was no significant difference in reconnection and revenge control components, control of suffering, and realistic understanding of the interpersonal forgiveness variable (p>0.05).

    Conclusion

    Veteranschr('39') spouses are more capable than non-veterans spouses of maintaining their individuality and independence in intimate relationships with others, as well as the balance between reason and emotion.

    Keywords: Interpersonal Forgiveness, Self-Differentiation, Veterans' Spouses, Non-Veterans' Spouses
  • A. Abadian, S. Robatmili* Pages 181-188
    Aims

    War has many psychological and behavioral consequences for the veteran and other members of his family. Many factors, including moral intelligence, play a protective role against the psychological damage of these families. This study aimed to design and validate the psychometric properties of the moral intelligence measure for the adolescent children of veterans.

    Instruments & Methods

    For this descriptive correlational research with the experimentation approach, a sample of 325 adolescent girls and boys aged from 14 to 18 years living in Tehranin 2019, who were studying in the first and second secondary schools were selected using available methods from regions 2 and 5. Then, from each of those areas, 4 schools (2 girls ‘schools and 2 boys’ schools) were selected by simple random sampling, and finally thestudents of 14 classes answered the designed moral intelligence questionnaire and Maslow’s self-actualization. Exploratory factor analysis, Cronbach’s alpha and Pearson correlation coefficient were used to design and validate the questionnaire’s psychometric properties. Data using software SPSS 21 were analyzed.

    Findings

    To extract the underlying factors of the 70-item Moral Intelligence Questionnaire, the Kaiser-Mir-Oliken (KMO) index was equal to 0.858, and the Bartlett spherical index was equal to 7208.51 and was statistically significant at the level of 0.01. Based on the common meanings of the items, the first component was “maintaining the dignity of others”, the second component was “adherence to principles”, the third component was “moral sensitivity”, the fourth component was “moral self-efficacy” and the fifth component was “ego empowerment”. Based on Cronbach’s alpha coefficients’ results obtained more than 0.7 for the components and a positive and significant correlation coefficient (p<0.01), the questionnaire was reliable and valid.

    Conclusion

    The Moral Intelligence Scale is a reliable and valid tool as a model for measuring moral intelligence in the adolescent children of veterans in Tehran concerning socio-cognitive changes in Iranian society.

    Keywords: Moral, Intelligence, Veterans
  • Z. Bigdeli, T. Ghazanfari, M.M. Naghizadeh, M. Nasiri, S. Faghihzadeh * Pages 189-195
    Aims

    The aim of this study was to separate the chemical victims of mustard gas into exposed to and non-exposed groups to sulfur mustard using classical discriminant analysis and two-state logistic regression and selection of the best analysis.

    Instrument & Methods

    The present study is a historical group that was conducted from 2005 to 2014. By observation method and systematic sampling, 284 people were included in the study including 216 people from Sardasht City as an exposed group and 68 people from Rabat City as a control group who were in all respects compared to the case group. Using classical discriminant analysis and logistic regression methods, 32 quantitative variables were examined and finally these two methods were compared using rock curve analysis. SPSS 21 software was used for analysis.

    Findings

    The 8 significant variables that had the highest ability to differentiate the groups (FEV1/FVC ratio, testosterone, cholesterol, phosphorus, conjugated bilirubin, red blood cell count, hemoglobin and hematocrit) were selected and entered into the main models. Using the rock curve, the cutting points of the variables were determined and the sensitivity and specificity values ​​for discriminant analysis were 78% and 77.5%, respectively, and its sub-curved surface was 81.2%. In differentiating the groups, testosterone index was the strongest variable and conjugated bilirubin factor was the weakest variable. In logistic regression model, FEV1/FVC, testosterone and phosphorus ratio variables were significant (p<0.05). The sensitivity and specificity of this model were 80% and 75%, respectively, the rock curvature level was 81.4% and the value of R^2 was 0.308.

    Conclusion

    In the separation of chemical victims, the classical discriminant analysis and logistic regression methods have similar results, but discriminant analysis is a more appropriate model due to the presentation of the diagnostic function.

    Keywords: Discriminant Analysis, Detection Function, Rock Curve, Logistic Regression, Chemical Victims, Iran
  • H. Behrouz, E. Malekifar, R. Bahrami, T. Fathinia, H. Mahmoudi* Pages 197-205
    Aims

    Musculoskeletal disorders are common among military personnel and can have a negative impact on their missions. Therefore, this study aimed to investigate the prevalence and type of musculoskeletal disorders in the military.

    Information & Methods

    This study aimed to investigate diseases of the musculoskeletal disorders common among the military to review systematically. International Information PubMed, ScienceDirect, and Google Scholar and the base of internal SID, Magiran and the Bank of the Medical Sciences journal of the country searched for two languages, English and Persian, from 2000 to June 2020.

    Findings

    Factors such as gender, age, type of workforce, and whether or not training and standardization are influencing these injuries. Muscle and skeletal injuries are among the most important problems in the military, which reduces their readiness and prevents them from serving. Common areas of injury include the lower limbs, back, upper limbs, and shoulders. Irreparable factors such as gender, race, ethnicity, and modifiable factors such as physical fitness, medication use, and dietary habits, can be involved.

    Conclusion

    The incidence of musculoskeletal disorders among military personnel is inevitable. Therefore, it is necessary to try to deal with the effects of these injuries quickly, which requires careful planning and identification of the causes and grounds for these injuries.

    Keywords: Military, Injury, Musculoskeletal